Un Site si  o Revista pentru tine
Home
Date de contact
Scrie-ne!
Despre AUTO PULS | Revista online | Anunturi Auto | Informatii utile
Informatii din domeniul AUTO
Telefoane si adrese
Legislatie
Auto NOI - Preturi
Piese, accesorii auto - Preturi
Cursul valutar al BNR

Hotarâre privind regimul bateriilor si acumulatorilor care contin substante periculoase

Guvernul României
Hotarâre nr. 1057
din 18 octombrie 2001
privind regimul bateriilor si acumulatorilor care contin substante periculoase
Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 700 din 5 noiembrie 2001


În temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia României, ale art. 54 pct. 1 lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deseurilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 426/2001, precum si ale art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotarâre.

Art. 1. - Prezenta hotarâre reglementeaza conditiile de introducere pe piata a bateriilor si acumulatorilor care contin substante periculoase, denumite în continuare baterii si acumulatori, precum si modalitatile de gestionare a bateriilor si acumulatorilor uzati, în scopul asigurarii conditiilor de protectie a mediului si a sanatatii populatiei.
Art. 2. - În sensul prezentei hotarâri semnificatia termenilor specifici utilizati este prevazuta în anexa nr. 1.
Art. 3. - Activitatea de gestionare a bateriilor si acumulatorilor uzati are la baza principiile generale prevazute la art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deseurilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 426/2001.
Art. 4. - (1) Se interzice introducerea pe piata a bateriilor si/sau acumulatorilor care contin mai mult de 0,0005% mercur din greutate, incluzând si cazurile în care aceste baterii si acumulatori sunt încorporati în aparate.
(2) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) bateriile tip pastila cu un continut maxim de 2% mercur din greutate.
Art. 5. - (1) Este interzisa introducerea pe piata a aparatelor care utilizeaza baterii si/sau acumulatori astfel încorporati încât nu este posibila înlocuirea cu usurinta si fara riscuri a acestora de catre utilizator.
(2) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) categoriile de aparate prevazute în anexa nr. 2.
Art. 6. - Persoanele juridice care produc baterii si/sau acumulatori au obligatia de a le marca cu unul dintre simbolurile prevazute în anexa nr. 3.
Art. 7. - Se interzice introducerea pe piata a bateriilor si/sau acumulatorilor care nu sunt marcati conform art. 6.
Art. 8. - (1) Informatiile referitoare la continutul de metale grele din baterii si/sau acumulatori cuprind simbolurile chimice ale metalelor respective: Hg - mercur, Cd - cadmiu sau Pb - plumb, precum si concentratiile acestora, conform prevederilor cuprinse în anexa nr. 1 lit. a).
(2) Responsabilitatea tiparirii informatiilor la care se face referire în alin. (1) si a amplasarii acestora sub simbolul prevazut în anexa nr. 3 revine persoanelor juridice care produc baterii si/sau acumulatori ori reprezentantilor autorizati ai acestora.
(3) Informatiile la care se face referire în alin. (1) trebuie sa reprezinte minimum o patrime din dimensiunea simbolului prevazut în anexa nr. 3.
Art. 9. - Simbolul prevazut în anexa nr. 3 si informatiile la care se face referire în art. 8 alin. (1) se tiparesc în mod clar, vizibil si durabil.
Art. 10. - Se interzic persoanelor fizice si juridice:
a) abandonarea bateriilor si a acumulatorilor uzati sau a componentelor solide ale acestora;
b) deversarea electrolitului din acumulatorii uzati pentru autovehicule pe sol, în apele de suprafata, apele subterane, apele marii teritoriale si în sistemele de canalizare;
c) deteriorarea carcaselor bateriilor si ale acumulatorilor uzati.
Art. 11. - Persoanele juridice care produc baterii si/sau acumulatori pentru autovehicule, reprezentantii autorizati ai acestora sau importatorii au urmatoarele obligatii:
a) sa informeze cumparatorii asupra necesitatii colectarii si valorificarii bateriilor si/sau acumulatorilor uzati pentru autovehicule, prin inscriptionarea pe carcasa acestora a urmatoarelor texte:
"Este interzisa aruncarea bateriilor si/sau acumulatorilor uzati pentru autovehicule."
"Este interzisa deversarea electrolitului din acumulatorii uzati pentru autovehicule."
"Acest produs trebuie predat dupa utilizare pentru valorificare."
b) sa informeze cumparatorii asupra modalitatilor de colectare a bateriilor si/sau a acumulatorilor uzati pentru autovehicule, asupra obligatiilor pe care le au în ceea ce priveste colectarea acestora, asupra semnificatiei marcajelor si simbolurilor inscriptionate pe bateriile si/sau pe acumulatorii pentru autovehicule, precum si asupra toxicitatii si gradului de periculozitate ale materialelor continute, care sunt mentionate în instructiunile de utilizare puse la dispozitie consumatorilor si care însotesc aceste produse.
Art. 12. - (1) Persoanele fizice si juridice care detin mijloace de transport sau utilaje echipate cu baterii si/sau acumulatori pentru autovehicule au obligatia sa predea bateriile si/sau acumulatorii uzati cu electrolitul si componentele solide continute persoanelor juridice care comercializeaza baterii si/sau acumulatori pentru autovehicule ori persoanelor juridice care desfasoara activitate de colectare sau de valorificare a acestora.
(2) Persoanele fizice si juridice care detin baterii si/sau acumulatori uzati, altii decât cei pentru autovehicule, au obligatia sa predea aceste baterii si/sau acumulatori uzati în cadrul sistemului de colectare, potrivit prevederilor art. 14.
Art. 13. - Persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente si persoanele juridice care comercializeaza baterii si/sau acumulatori pentru autovehicule sunt obligate:
a) sa colecteze bateriile si/sau acumulatorii uzati pentru autovehicule în schimbul bateriilor si/sau acumulatorilor vânduti;
b) sa aplice sistemul "depozit" asupra pretului de vânzare al bateriilor si/sau acumulatorilor pentru autovehicule;
c) sa depoziteze în spatii special amenajate, împrejmuite si asigurate pentru prevenirea scurgerilor necontrolate, bateriile si/sau acumulatorii uzati pentru autovehicule primiti în schimbul celor vânduti;
d) sa predea bateriile si acumulatorii uzati pentru autovehicule, colectati, persoanelor juridice care desfasoara activitate de colectare sau de valorificare a acestora;
e) sa afiseze la loc vizibil anuntul cu urmatorul continut:
"Predati bateriile si/sau acumulatorii uzati pentru autovehicule în vederea valorificarii".
Art. 14. - (1) Persoanele juridice care produc baterii si/sau acumulatori, reprezentantii autorizati ai acestora sau importatorii sunt obligati sa stabileasca si sa organizeze un sistem propriu de colectare a bateriilor si acumulatorilor uzati, prin care sa se asigure:
a) colectarea, în spatii special amenajate, a bateriilor si acumulatorilor uzati de tipul si marca celor produsi sau importati, indiferent de gradul lor de deteriorare;
b) preluarea cu titlu gratuit a bateriilor si a acumulatorilor uzati colectati separat în locurile stabilite de comun acord cu persoanele juridice care comercializeaza baterii si acumulatori;
c) punerea la dispozitie cu titlu gratuit a recipientelor corespunzatoare în locurile de colectare a bateriilor si acumulatorilor uzati;
d) predarea bateriilor si a acumulatorilor uzati colectati persoanelor juridice care desfasoara activitate de valorificare sau de eliminare a acestora.
(2) În lipsa organizarii unui sistem propriu de colectare a bateriilor si/sau acumulatorilor uzati obligatiile prevazute la alin. (1) trebuie realizate pe baza contractuala cu persoane juridice care au în obiectul de activitate colectarea bateriilor si/sau a acumulatorilor uzati.
(3) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) si (2) bateriile si/sau acumulatorii pentru autovehicule, carora le sunt aplicabile prevederile art. 13.
Art. 15. - Persoanele juridice care produc baterii si/sau acumulatori, reprezentantii autorizati sau importatorii de baterii si/sau acumulatori sunt obligati sa puna la dispozitie autoritatilor competente informatii referitoare la bateriile si acumulatorii introdusi pe piata.
Art. 16. - Persoanele juridice autorizate în activitatea de colectare, transport, valorificare si/sau eliminare a bateriilor si acumulatorilor uzati sunt obligate:
a) sa tina evidenta datelor privind bateriile si/sau acumulatorii uzati colectati, valorificati si/sau eliminati, conform prevederilor Hotarârii Guvernului nr. 155/1999 pentru introducerea evidentei gestiunii deseurilor si a Catalogului European al Deseurilor;
b) sa pastreze pe o perioada de minimum 3 ani evidenta prevazuta la lit. a);
c) sa puna la dispozitie autoritatilor competente, la cerere, datele mentionate la lit. a).
Art. 17. - Persoanele juridice care desfasoara activitati de colectare, transport, valorificare si/sau eliminare a bateriilor si/sau acumulatorilor uzati se autorizeaza, dupa caz, în conformitate cu prevederile Legii protectiei mediului nr. 137/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deseurilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 426/2001, si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, aprobata cu modificari prin Legea nr. 465/2001.
Art. 18. - Pentru organizarea eficienta a colectarii bateriilor si/sau acumulatorilor uzati pentru autovehicule se introduce sistemul "depozit" la comercializare, conform prevederilor art. 13 lit. b).
Art. 19. - (1) Sistemul "depozit" se aplica asupra pretului de vânzare de catre persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente si de catre persoanele juridice care comercializeaza baterii si/sau acumulatori pentru autovehicule, la comercializarea catre consumatorul final, reprezinta 10% din pretul de vânzare al unei baterii sau al unui acumulator pentru autovehicul si este platit o data cu achizitionarea acestuia, în cazul în care nu se preda o baterie sau un acumulator uzat pentru autovehicul.
(2) Sumele încasate din aplicarea sistemului "depozit", nerambursate conform art. 20 lit. c), sunt evidentiate separat în contabilitatea persoanei care desfasoara activitate de comert cu baterii si/sau acumulatori pentru autovehicule si sunt utilizate numai pentru organizarea activitatii de colectare a bateriilor si acumulatorilor uzati pentru autovehicule.
Art. 20. - Persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente si persoanele juridice care comercializeaza baterii si/sau acumulatori pentru autovehicule au urmatoarele obligatii principale:
a) sa afiseze în mod vizibil pretul pentru o baterie sau un acumulator pentru autovehicul si valoarea depozitului corespunzator;
b) sa emita cumparatorului, la vânzarea bateriei sau acumulatorului pentru autovehicul, o chitanta pe care sa se specifice valoarea depozitului.
c) sa ramburseze cumparatorului valoarea depozitului, pe baza chitantei emise, în cazul în care în termen de maximum 30 de zile de la data achizitionarii cumparatorul îi preda o baterie sau un acumulator uzat pentru autovehicul.
Art. 21. - Ministerul Apelor si Protectiei Mediului are urmatoarele atributii si responsabilitati:
a) sa publice informari privind gestionarea bateriilor si a acumulatorilor uzati;
b) sa transmita informatii celorlalte autoritati competente, la cerere, precum si organismelor internationale interesate, conform obligatiilor ce decurg din conventiile internationale la care România este parte.
Art. 22. - (1) Ministerul Industriei si Resurselor va propune Ministerului Educatiei si Cercetarii programe de cercetare pentru reducerea continutului de metale grele si substante periculoase din baterii si acumulatori, pentru utilizarea unor înlocuitori mai putin poluanti în baterii si acumulatori, precum si pentru gasirea de noi metode de valorificare a bateriilor si acumulatorilor uzati.
(2) Programele prevazute la alin. (1) se includ în Planul National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare, se revizuiesc si se actualizeaza la maximum 4 ani, luându-se în considerare conditiile economice, de protectie a mediului si progresul tehnic.
Art. 23. - Încalcarea prevederilor prezentei hotarâri atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz.
Art. 24. - (1) Constituie contraventie urmatoarele fapte si se sanctioneaza astfel:
a) nerespectarea prevederilor art. 13 lit. e), cu amenda de la 1.000.000 lei la 10.000.000 lei, pentru persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati independente, si cu amenda de la 5.000.000 lei la 20.000.000 lei pentru persoane juridice;
b) nerespectarea prevederilor art. 11, 15, 16 si ale art. 20, cu amenda de la 5.000.000 lei la 20.000.000 lei;
c) nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (1), art. 6, 7, 8 si ale art. 9, cu amenda de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei;
d) nerespectarea prevederilor art. 10 si 12, cu amenda de la 1.000.000 lei la 10.000.000 lei, pentru persoane fizice, si cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei pentru persoane juridice;
e) nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (1), cu amenda de la 20.000.000 lei la 100.000.000 lei;
f) nerespectarea prevederilor art. 13 lit. a)-d) si ale art. 14 alin. (1) si (2), cu amenda de la 1.000.000 lei la 10.000.000 lei, pentru persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati independente, si cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei pentru persoane juridice.
(2) Contraventiilor prevazute la alin. (1) li se aplica dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
Art. 25. - Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 24 se fac de catre personalul din cadrul Ministerului Apelor si Protectiei Mediului si al autoritatilor teritoriale de protectie a mediului, al Ministerului de Interne, Ministerului Industriei si Resurselor, al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si al autoritatilor administratiei publice locale, conform atributiilor stabilite prin lege.
Art. 26. - Actualizarea prevederilor anexei nr. 2, în scopul adaptarii la progresul tehnic, se aproba prin ordin al ministrului industriei si resurselor si se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 27. - Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezenta hotarâre.
Art. 28. - Prezenta hotarâre va intra în vigoare în termen de 6 luni de la data publicarii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

    Contrasemneaza:
    ---------------
    Ministrul industriei si resurselor,
    Dan Ioan Popescu
    Ministrul apelor si protectiei mediului,
    Aurel Constantin Ilie
    Ministrul educatiei si cercetarii,
    Ecaterina Andronescu
    Ministru de interne,
    Ioan Rus
    Ministrul administratiei publice,
    Octav Cozmânca
    Ministrul integrarii europene,
    Hildegard Carola Puwak

Bucuresti, 18 octombrie 2001.
Nr. 1.057.
ANEXA Nr. 1
SEMNIFICATIA
termenilor specifici utilizati*)
___________
*) Se completeaza cu definitiile prevazute în anexa nr. I A din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deseurilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 426/2001.

a) baterii si acumulatori care contin substante periculoase:
1. baterii si acumulatori care contin mai mult de 0,0005% mercur din greutate, comercializati pe piata;
2. baterii si acumulatori care contin:
- mai mult de 25 mg mercur/celula, cu exceptia bateriilor alcaline cu mangan;
- mai mult de 0,025% cadmiu din greutate;
- mai mult de 0,4% plumb din greutate;
3. baterii alcaline cu mangan, care contin mai mult de 0,025% mercur din greutate;
b) acumulatori - surse de energie electrica - sunt alcatuiti din una sau mai multe celule primare reîncarcabile, energia electrica obtinându-se prin transformarea directa a energiei chimice.
Tipuri de acumulatori:
- acumulatori litiu
- acumulatori nichel-metal hidrura
- acumulatori nichel-cadmiu
- acumulatori cu plumb
- acumulatori tip pastila;
c) baterii - surse de energie electrica - sunt alcatuite din una sau mai multe celule primare nereîncarcabile, energia electrica obtinându-se prin transformarea directa a energiei chimice.
Tipuri de baterii:
- baterii zinc-carbon
- baterii alcaline cu mangan
- baterii zinc
- baterii litiu-dioxid de mangan
- baterii tip pastila;
d) baterii sau acumulatori pentru autovehicule - baterii sau acumulatori care se folosesc la autovehicule pentru pornire, aprindere si iluminare;
e) baterii sau acumulatori uzati - baterii sau acumulatori care au devenit improprii folosirii pentru care au fost initial destinati;
f) electrolit - solutie de acid sulfuric si apa distilata sau demineralizata;
g) introducere pe piata - actiunea de a face disponibil pentru prima data, contra cost sau gratuit, un produs în vederea distribuirii si/sau utilizarii;
h) reprezentant autorizat - persoana juridica cu sediul în România, desemnata de producator sa actioneze în numele sau;
i) sistem "depozit" - sistemul prin care cumparatorul, la cumpararea unei baterii si/sau a unui acumulator pentru autovehicul, plateste vânzatorului o suma de bani care îi este rambursata atunci când bateria si/sau acumulatorul uzat cu electrolitul în el este returnat persoanelor juridice care comercializeaza baterii si/sau acumulatori pentru autovehicule.
ANEXA Nr. 2
LISTA
cuprinzând categoriile de aparate exceptate de la
prevederile art. 5 alin. (1)

1. Aparate ale caror baterii sunt lipite, sudate sau atasate permanent la borne pentru a asigura continuitatea alimentarii cu energie în procesele industriale, precum si pentru conservarea memoriei si functiilor computerelor si ale echipamentului informatic si comercial atunci când utilizarea bateriilor si acumulatorilor mentionati în anexa nr. 1 este necesara din punct de vedere tehnic.
2. Elemente de acumulatori din echipamente profesionale si stiintifice, bateriile si acumulatorii din dispozitivele medicale proiectate pentru a mentine functiile vitale si din stimulatoarele cardiace, la care functionarea neîntrerupta este esentiala si înlocuirea se realizeaza doar de catre personal calificat în domeniu.
3. Aparate portabile la care înlocuirea bateriilor de catre personal necalificat poate prezenta riscuri pentru siguranta utilizatorului sau poate afecta functionarea aparatului si echipamente profesionale destinate utilizarii în medii foarte sensibile. Aceste aparate sunt însotite de instructiuni care sa informeze utilizatorul despre continutul periculos pentru mediu al bateriilor si acumulatorilor si care sa arate modul în care se realizeaza înlocuirea în conditii de siguranta.
ANEXA Nr. 3
SIMBOLURI DE MARCARE
a bateriilor si acumulatorilor

1. Persoanele juridice care produc baterii si/sau acumulatori ori reprezentantii autorizati ai acestora au libertatea alegerii unuia dintre simbolurile prevazute în prezenta anexa.
2. Simbolul acopera 3% din suprafata data de latura cea mai mare a bateriei sau a acumulatorului si are dimensiunea maxima de 5 cm x 5 cm.
3. În cazul în care dimensiunea bateriei sau a acumulatorului nu permite decât un simbol mai mic de 0,5 cm x 0,5 cm bateria sau acumulatorul respectiv trebuie marcat cu un simbol cu dimensiunea de 1 cm x 1 cm, tiparit pe ambalajul acestuia.

 
Add your banner
 
 
Magazin specializat piese auto
 
Service Auto autorizat RAR
   
Web design by: qmedia art
Termeni si conditii privind utilizarea site-ului AUTO PULS.
© 2010 AUTO PULS