|
Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat miercuri, 15 septembrie a.c., la Titu, la inaugurarea Centrului Tehnic „Renault Tehnologie România”. Alocuţiunea susţinută de şeful statului cu această ocazie:
„Domnilor directori ai Grupului Renault,
Domnilor directori ai Grupului Dacia Renault,
Domnule ambasador,
Doamnelor şi domnilor,
De puţine ori un politician are şansa să rămână să urmărească şi să susţină un astfel de proiect, un proiect de dimensiunile acelora pe care le-aţi dezvoltat în România. Sunt unul dintre aceia care au semnat Hotărârea de Guvern pentru privatizarea Uzinelor Dacia, cu strângerile de inimă legate de acel moment pentru că mie mi se părea că Dacia este a noastră şi trebuie să rămână aici, aşa cum este. Îmi aduc aminte în 99 chiar de dezbaterile care au apărut în presă că am putea din nou să fim vinovaţi că ne vindem ţara. Iată că lucrurile prăpăstioase care se dezbăteau în 99 s-au dovedit a fi fără niciun fel de fundament şi că una dintre cele mai bune decizii ale guvernelor de după Revoluţia din 89 a fost privatizarea Uzinelor Dacia cu Renault. Practic Uzina a revenit acolo de unde plecase ca şi gândire, ca şi filosofie, dar evoluţia ei după investiţia iniţială a deturnat foarte mult chiar sensul modelului Renault 12. Astăzi însă prin investiţiile Renault, investiţii care adesea au primit şi sprijinul Guvernului României în a se realiza, în a fi eficiente, ne-au făcut să recuperăm o şansă pe care am avut-o cândva, pe care păream că am pierdut-o, aceea de a fi un constructor de automobile reputat. Am recuperat ca urmare a investiţiei inteligente şi managementului şi tradiţiei Renault tot ceea ce pierdusem prin deteriorarea modelului Renault 12 şi în momentul de faţă România a devenit unul din jucătorii importanţi în industria automobilului. Nu aş vrea să eliminăm toate etapele investiţiei şi satisfacţiile pe care ni le-a produs investiţia Renault.
M-aş referi în câteva cuvinte la ce se întâmplă astăzi. Un motiv pentru care trebuie să mulţumim Grupului Renault este grija, grija de a proteja inteligenţa românească. Sunt puține grupuri, grupuri globale, aşa cum este Renault, care doresc să valorifice şi inteligența pe care o țară în care produc o poate pune la dispoziție. Iată că Renault - şi este al doilea mare grup industrial care face acest lucru în România - a decis să dezvolte la Bucureşti, Titu, Piteşti, Mioveni, cel mai mare centru tehnologic din afara frontierelor Franței. Este pentru noi nu numai o bucurie, nu numai o onoare, dar este şi o şansă pentru tinerii ingineri. 2200 de ingineri lucrează deja pentru Centrul Tehnic Renault din România. Din aceşti 2200 de ingineri, peste 2000 sunt ingineri români, recrutați din universitățile româneşti, a căror medie de vârstă este de 31 de ani. Faptul că Renault a oferit tinerilor ingineri români şansa să lucreze, să producă, să creeze în România este un lucru pentru care eu, personal, țin să mulțumesc Grupului Renault şi să mulțumesc că o filozofie prietenoasă de a face afaceri a fost aplicată în România.
În ceea ce priveşte perspectiva, eu sunt convins că Grupul Dacia-Renault nu îşi va opri succesele la Logan, Sandero sau Duster. Sunt convins că Grupul va avea cel puțin acelaşi succes şi în continuare pentru că filosofia Grupului este să servească în primul rând clientul, beneficiarul, conducătorul auto - şi vă mărturisesc, în calitate de conducător de Logan şi Duster, că am cea mai mare satisfacție conducând aceste două maşini. Pentru că am spus întotdeauna că nu îmi place când văd maşini de teren în centrul Bucureştiului – pentru cei care nu au observat: centrul Bucureştiului este asfaltat – merg în Bucureşti şi în oraş cu Loganul, şi ori de câte ori am ocazia să merg la munte folosesc Dusterul. Mulțumesc şi Uzinelor Dacia-Renault care mi-au oferit singurul Duster roşu şi vă spun aici deschis că dacă vor mai fi solicitări - ştiu că au fost presiuni extraordinare pentru această culoare şi la alte comenzi - dezleg Uzina Dacia să folosească culoare roşie pentru oricine solicită această culoare.
Aş vrea să închei cu un gând bun şi către cei care fac posibil ca ceea ce gândesc inginerii, proiectanții, designerii, ceea ce se constată pe bancurile de probă şi se îmbunătățeşte, să devină o realitate fezabilă economic - şi aceştia sunt muncitorii de pe liniile de fabricație, muncitorii din întreprinderile furnizoare pentru Dacia, iar ataşamentul lor față de firmă cred că trebuie evidențiat. Consecvența lor, profesionalismul lor a fost parte a succesului Dacia-Renault în România. Vă mulțumesc tuturor!”
Departamentul de Comunicare Publică -http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=12377&_PRID= |
 |