|
In weekendul 9-10 iulie, cei mai buni piloti de enduro din lume vor concura in prima etapa de Campionat Mondial organizata in Romania. Buzaul este cartierul general al evenimentului ce ii va avea la start printre altii si pe Joakim Ljunggren (Suedia Husaberg), dublu vicecampion mondial de enduro indoor.
Organizatorii Grand Prix-ului Romaniei, clubul Extreme Adventure Buzau, au pregatit un traseu de 74 km urmand ca in ambele zile de concurs sa fie parcurse cate trei tururi. In fiecare tur sunt incluse trei probe speciale, iar organizatorii au incercat sa gaseasca solutia optima ca acestea sa fie cat mai accesibile pentru public. Astfel, cei care vor dori sa vada elita mondiala din enduro clasic vor putea sa mearga in statiunea Sarata Monteoru pentru speciala de Enduro pozitionata in zona La Paducel. In timp ce pentru specialele Extreme Test si Cross Test este suficient sa treaca podul de la Maracineni (iesirea din Buzau catre Ramnicu Sarat).
Cartierul general al evenimentului respectiv paddock-ul va fi amplasat in Piata Daciei din centrul Buzaului, fanii sportului cu motor putand sa vada vedetele mondiale inca de joi 7 iulie, data la care vor ajunge toti in Romania.
Ce este Campionatul Mondial de Enduro?
Organizat pentru prima data in 1990, Campionatul Mondial de Enduro inglobeaza in total opt Grand Prix-uri, in 2011 aceasta competitie urmand sa ajunga pentru prima data in Romania.
Datorita Grand Prix-ului Romaniei, organizat in perioada 8-10 iulie in Buzau, Romania intra intr-un club select al tarilor ce organizeaza competitii de motorsport incluse in campionate mondiale. Pe langa Romania, in 2011 etape din Campionatul Mondial de Enduro se mai organizeaza in Spania, Portugalia, Italia, Turcia, Grecia, Andorra si Franta.
Spectaculozitatea acestui sport a facut ca in 2010 highlight-ul fiecarei curse sa fie difuzat pe trei continente (Europa, America de Sud si Australia), numarul celor care au urmarit Mondialul de Enduro la tv fiind de peste 400 de milioane de oameni.
Cum se desfasoara o etapa de enduro?
Enduro = sportul moto care combina cel mai bine tehnica de pilotaj in conditii off-road cu viteza si elementele caracteristice competitiilor desfasurate pe circuit (ex. motocrosul).
Un eveniment de enduro este impartit in doua zile in care traseul, a carui lungime variaza intre 40 si 60 de km, este parcurs de 3-4/zi. In traseu sunt inglobate si trei sectiuni pe care concurentii trebuie sa le parcurga cat mai repede, avand in vedere ca in urma timpilor obtinuti in aceste portiuni se desemneaza castigatorii. Cele trei sectiuni sunt Xtreme Test (in aceasta zona, se construiesc obstacole pentru ca publicul sa vada abilitatile pilotilor), Cross Test (un traseu asemanator cu un circuit de motocros), Enduro Test (proba situata in padure, unde pilotii au de parcurs intr-un timp cat mai scurt obstacole naturale). Concurentii primesc anumiti timpi in care trebuie sa ajunga de la o sectiune la alta pe asa-numitele legaturi incluse in traseu. Cine nu se incadreaza exact in timpii primiti este penalizat.
Concurentii sunt impartiti in trei mari categorii in functie de capacitatea cilindrica a motocicletelor pe care concureaza:
Enduro 1 (E1) intre 100 si 125 cmc motoare in 2 timpi sau intre 175 si 250 cmc motoare in 4 timpi
Enduro 2 (E2) intre 175 si 250 cmc motoare in 2 timpi sau intre 290 si 450 cmc motoare in 4 timpi
Enduro 3 (E3) intre 290 si 500 cmc motoare in 2 timpi sau intre 475 si 650 cmc motoare in 4 timpi
|
 |